Pürüzsüz ve su emiciliği düşük yüzeylerde seramik uygulaması

Eski seramik kaplı ya da boyalı yüzeylere seramik uygulaması eski kaplamanın yüzeyden temizlenmesi ve yüzeyin tekrar tamir edilmesini gerektirir ki bu işlemler önemli zaman kaybına neden olur. Bazı durumlarda bütün bu işlemleri yapmaktansa kaplamanın direkt olarak mevcut kaplamanın üstüne yapılması daha kolaydır. Ancak bu uygulama özel bir dikkat ve yüksek performanslı bir yapıştırıcı gerektirir.

Problem

  1. Standart çimento esaslı seramik yapıştırıcıları tamamen pürüzsüz yüzeylere yapışmaz.

    Mekanik kilitlenme aksiyonu

    Standart çimento esaslı seramik yapıştırıcıları zemine mekanik kilitlenme aksiyonu ile tutunurlar. Ürün bünyesindeki çimento, yüzeydeki girinti, boşluk ve delik gibi pürüzlere fiziksel olarak tutunur ve bu bağı sağlam bir yapışma için kullanır.

  2. Yüzeye yetersiz tutunma

    Yüzeyin pürüzsüz olması durumunda ise seramiğin tutunması yetersiz olacak ve kaplama yüzeyden ayrılacaktır. Eski seramik kaplama ve boyalı yüzeyler üzerine yapılacak uygulamalar bu özelliği gösterecektir.Granit seramik gibi su emişi düşük olan kaplamalar ile yapılan uygulamalar da benzer bir davranış içindedirler.

  3. Bu tip yüzeylerin su emiciliği son derece düşüktür.Bu durum, yapıştırıcı bünyesindeki suyun daha uzun sürede sistem dışına çıkabilmesine neden olur.

    Eski seramik yüzeye seramik uygulaması

    Toz haldeki yapıştırıcılar bünyelerindeki suyun büyük bir kısmını kaybetmedikleri sürece mukavemet kazanamazlar.Özellikle eski seramik kaplı ve boyalı yüzeyler üzerine büyük boyutlu kaplama uygulanmasında bu süre haftalarla ifade edilebilir. 

    Düşük sıcaklıklarda standart çimento esaslı yapıştırıcıların priz alması ve kuruması dahi günlerce sürebilir. 

    Kurumanın yavaş gerçekleşmesi ile ilgili diğer olumsuzluk, kuruma henüz tamamlanmadan derz uygulamasının yapılarak priz suyunun sistemden çıkışına engel olunması durumunda meydana gelir.Bu durumda saklı kalan su, yapıştırma harcından derz dolguya nüfus eder ve bünyesindeki çözülmemiş tuzları derzin yüzeyine taşıyarak çiçeklenme olarak adlandırılan beyaz harelenmeyi oluşturur.Çiceklenme normal şartlarda da zaman zaman oluşmakla beraber, buharlaşması engellenmiş su miktarının fazla olması durumunda gerçekleşme olasılığı önemli ölçüde artar.

Çözüm

Eski seramik kaplı ve boyalı yüzeyler gibi pürüzsüz ve su emiciliği düşük yüzeyler üzerine yapılan seramik / granit seramik uygulamalarında, yüksek performanslı yapıştırıcılar kullanılmalıdır.

Yüksek polimer modifiye oranına sahip yapıştırıcılar, bu tür tutunması zor yüzeylerde güçlü bir kimyasal bağ oluşturarak mekanik tutunma konusundaki engeli giderir.

  1. Yüzey Hazırlığı

    • Mevcut yüzeyin sağlam olduğundan ve üzerine gelecek yapıştırıcı ile seramik ağırlığını kaldırabilecek durumda olduğundan emin olunmalıdır.
    • Alçı ortalama 20 kg /m2 taşıma kapasitesine sahiptir.Hesaplama yapılırken hem eski kaplamanın hem de yeni seramik kaplamasının ağırlığı göz önüne alınmalıdır.
    • Boyaların tutunma mukavemetleri genellikle düşük değerlere sahiptir. Epoksi boyalar ve sentetik boyalar çoğu zaman yeterli mukavemete sahipken emülsiyon boyalar değildir ve yüzeyden sökülmeleri gerekmektedir.
    • Mevcut kaplamanın ahşap veya yerden ısıtmalı zemin gibi esnek bir yüzeye yapışmış olması durumunda, yeni kaplamada benzer esnekliğe ihtiyaç duyacağından daha üst seviyede bir yapıştırıcı kullanımı gerekecektir.
    • Yüzeyin aşındırılması yapıştırıcının yüzeye tutunmasını arttıracaktır.
    • Yüzeyin yağ, cila kir ve tozlardan tamamen arındırıldığından emin olunmalıdır.
  2. Seramik Uygulaması

     

  3. Derz Dolgu Uygulaması

    Bu tür yüzeylerde, yapıştırıcının bünyesindeki suyun sistemden ayrılması için normal bir yüzey uygulamasından daha uzun süre beklemek gerekir. Bu sürenin büyük boyutlu kaplamalar için daha uzun olması gerektiği unutulmamalıdır.Derz boşlukları uygulama yerinin özelliklerine uygun olarak seçilecek bir derz dolgusu ile derzlenmeli, köşe ve duvar birleşim yerlerinde elastomerik macun uygulanmalıdır.

Find all our products near you in more than 2000 outlets